Att lägga in en ny matta i en bil kan vara en fysiskt dränerande uppgift, men om man bara lär sig hur man gör så är det ganska smidigt ändå.

Steg 1
Rengör bilens inre noggrant. Dammsug och tvätta av alla ytor där mattorna ska ligga. Finns det limrester på underlaget så ska det också avlägsnas. Använd kemisk bensin till denna uppgift. Se till att ytan är helt ren. Sedan kan du börja arbetet med att lägga in dina nya mattor.

Steg 2
Mät noggrant interiörens bredd och längd med måttbandet. Lägg till en 5 centimeter i runt om. Om du har lyckats få ut dom gamla mattorna i ett stycke så kan du med enkelhet använda dessa som mall. Glöm inte att lägga till lite skärsmån runt om bara.

Steg 3
Skär ut mattan efter dina mått. En nålfiltsmatta är smidigare att jobba med då är ganska tunna. Klipp inte mattan, använd mattkniv med rakblad.

Steg 4
Vänd mattan så att mattans botten är vänd uppåt och applicera kontaktlim med en limpistol.

Steg 5
Applicera kontaktlim på golvets mitt med limpistolen. När kontaktlimmet har torkat – ungefär 5 till 10 minuter beroende på förhållanden – lägg in mattan och tryck till.

Steg 6
Använd maskeringstejpen och maskeringspapperet för att undvika lim på övrig interiör.

Steg 7
Börja nu lägga till lim där det behövs för att mattan ska ligga platt mot underlaget.

Steg 8
Arbeta alltid från fordonets mitt för att undvika bullor och veck i mattan.

Steg 9
Använd en ångare för kläder där mattan behöver formas extra mycket. Det gör mattan följsam och formbara (särskilt om du använder en nålfiltsmatta). Ibland kommer du behöva göra ett snitt i mattan för att lätta spänningarna i materialet, det kommer inte synas när du limmat ihop skarven.

Steg 10
Upprepa steg 7 till 9 för den andra sidan av interiören.

Steg 11
Trimma mattans ytterkanter med mattkniven så de blir jämna och snygga. Om du använder nålfiltsmatta så blir ytterkanterna raka och fina vid första snittet. Andra mattor kan behövas trimmas och ”ansas” för att få ytterkanterna fina och raka.

Steg 12
Använd matkniven för att skära ut eventuella hål för säten eller bulthål mm.

Avslutningsvis
Ta bort eventuell maskeringstejpen och täckpapp. Nu är du klar.