En skilsmässa är ibland helt oundviklig. Det kan vara minsta sak som tillslut gör att man gemensamt väljer att det inte fungerar att vara gifta längre. Det kan vara stora bråk och timmar av gräl som resulterar i en överenskommelse om skilsmässa men det kan också handla om någonting så banalt som att någon i partnerskapet lämnat framme er vattenslang på uppfarten igen. I det sistnämnda exemplet så är det naturligtvis inte så att det är just den specifika händelsen som ligger till grund för att en skilsmässa blev utkomsten, utan det är snarare då bägaren flödade över. Den sista droppen kan alltså se ut precis hur som helst.

Skilsmässor är aldrig roliga, men det är desto mer nödvändiga i vissa lägen. Men innan man bestämmer sig för att skilja sig så behöver man fundera av vad det kommer att leda till. Det finns flera faktorer som kan komma i kläm. Först och främst handlar det om barnen, om ni har några då vill säga. Att barnen lider av en skilsmässa är givet. Men barnen lider naturligtvis också av ett dåligt äktenskap. Men att för snabbt skilja sig utan att verkligen försöka för barnens skull är oansvarigt. Fundera på om en kvarlämnad vattenslang är värd detta lidande som barn verkligen känner.

Andra saker att tänka på innan en skilsmässa blir aktuell är bodelningen, hur dina intäkter och utgifter kommer att se ut efter skilsmässan jämfört med hur de ser ut nu och hur testamenten och avtal bör behandlas. Angående bodelningen så är det viktigt att prata om det med varandra. Hur kommer det att se ut och hur kommer saker och ting delas upp mellan er. Din ekonomi kommer att se annorlunda ut efter skilsmässan så det gäller att du har koll på siffrorna! Det kan vara smart att anlita en advokat som kan kolla på de avtal och testamenten som är aktuella att se över. Det är svåra detaljer ibland. Men först och främst bör ni försöka rädda ert äktenskap! Plocka upp er vattenslang från uppfarten, prata med varandra och sök kanske hjälp hos någon professionell. Lycka till!